Translate

lördag 27 juli 2013

Hemfärd i vackert väder

Lördag 27.7.2013 Ekenäs

Klockan 8 började hemfärden. Det var soligt väder och vindstilla. Idag hade vi det varmaste vädret under hela vår seglats.

Idag såg vi en fiskgjuse igen. Dom gillar visst spektakulära bostadslägen.

Vi körde för motor ända fram till klockan 12 då vi kom Tulludden. Där drog vi upp seglen, men fick efter en kort stund köra för motor igen. Vi hade västlig vind 3-4m/s. Vid Hastö Busö drog vi upp seglen ännu en gång, men vinden var fortfarande svag så efter ett tag körde vi för motor. Wilma längtade efter att få komma i land, så vi ville inte göra väntan så lång.

Dagsetappen blev ju rätt lång ändå idag, 44 sjömil. Vi har bott på båten i tre veckor, så det är skönt för oss alla att få fast mark under fötterna igen.

Då vi hade knappa 15 minuter kvar tills vi kom i hamn blev jag biten av en jordgeting! Aj, vad det gjorde ont. Länge. Jag tycker att jordgetingar skall hålla sig på land och inte ute till havs!


Klockan 15.50 var vi förtöjda i hemmahamnen och då hämtade morfar oss med bilen. Så tillbringade vi kvällen med mormor och morfar; simmade, åt god mat och hade trevlig samvaro. Nu är vi i Baie och skall snart gå till kojs. Imorgon får vi stuva ihop alla våra grejer och köra hem till Kyrkslätt. Det skall bli roligt att komma hem J


Så lugnt väder idag, ofattbart efter alla blåsiga dagar vi upplevt under vår seglats.

En fiskgjuse som valt ett bo med havsutsikt.

Det var rätt mycket trafik idag.

En hägring - fyren på Bengtskär.

Wilma övningssover i soffan. Ikväll är vi alla rätt matta.



fredag 26 juli 2013

Äter gott på Farmors Café


Fredag 26.7.2013 Högsåra

Efter att ha beslutat oss för att ta sikte på Högsåra kom vi iväg klockan 10.30. Det var soligt och nästan vindstilla, endast svag västlig vind. Så vi körde för motor ända fram till Västra Dömmaskär där vi hissade seglen. Då hade vi en vind omkring 4m/s.

Ett par timmar innan vi kom till Högsåra skickade jag ett sms till mommo och frågade om hon och moffa kunde tänka sig att hoppa i bilen och möta oss vid Högsåra. Det kunde de J

Vid Högsårafjärden fick vi riktigt god fart och kom upp i 7,2 knop. Så vi seglade ända fram till Högsåra. Väl framme simmade vi, tog en promenad efter glass till Farmors café och så tog vi en dusch i hamnens enda dusch. Duschutrymmet var städat och fint. Något förvånade då det finns bara en dusch, men 50 båtplatser.

Klockan 17.50 kom mina mommo och moffa i land med färjan. Vi satt en stund i Baie innan vi promenerade till Farmors Café för middag. Där åt vi en helt underbart god middag och Wilma tog en jordgubbstårta till efterrätt. Här på farmors Café fick vi nog semesterns hittills godaste biff, så fint grillad! Hit måste vi komma igen.

Sen tog vi en promenad tillbaka till Baie. Där kokade vi kaffe och te som vi avnjöt med långmunkar som mommo och moffa hade med. Wilma orkade ännu med en hembakt semla som vi köpte i hamnen. Sen blev det kortspel, Maja, för hela slanten. Ända tills det var dags för mommo och moffa att ta sig tillbaka till färjan för resan hem till Ekenäs.

Dagsetappen blev 14 sjömil. I morgon bär det av till Ekenäs. Satsar på att komma iväg rätt tidigt. Får se om det lyckas :-)


Utan Elias, efter Räddningsbåten Elias, hade det många gånger varit svårt att ta sig i land i sommarens friska vindar.


Basti putsar Baie medan jag styr.

Wilma njuter av smarrig macka med gurka från Stenskär.
Plats för vila i Farmors Café.

Mysigt dukat för matgäster som vill äta inomhus, Farmors Café.

Hunden Tosca blev kompis med Wilma.

Mormor och morfar inväntar middagen på farmors Café.
Mormor har fotograferat Baies besättning. 





torsdag 25 juli 2013

Stekt abborre i Berghamn

Torsdag 25.7.2013, Birsskär

Klockan 10.55 startade vi från Korpström. Dagens etappmål var ännu oklart, vi beslöt oss för att ta dagen som den kommer. Vädret var soligt och varmt. Svag västlig vind, 2-4m/s.

Vi beslöt oss ändå rätt snabbt för att äta lunch på Berghamn. Det var nästan stilltje då vi körde dit för motor. Svagt dis gjorde horisonten intressant. Jag var uppe på däck och fotograferade härligheten. Då insåg jag plötsligt att jag glömt ladda systemkameran medan vi var i Korpoström, suck. Får se hur länge batteriet räcker.

Väl framme klockan 12.25 kastade vi ankar och rodde i hamn. Där köpte vi tre abborrar som byxades och som vi sedan stekte på båten. Mums! Vilken fin lunch vi fick.

Då vi fortsatte färden klockan 15.15 hissade vi upp seglen i en fin psalmbok. Vinden hade nu tilltagit och var mellan 5-10m/s. Vi tog genast sikte på Birsskär och Stenskär. Då vi kom fram tänkte vi ta i hamn vid Stenskär, där man får el, men just då vi skulle angöra bryggan blev vindbyarna så friska att vi beslöt oss för att istället gå till Birsskär som var i lä. Tur var det! Vindbyarna förde båten som tog platsen vi lämnade sidlänges och den låg länge intrasslad i övriga båtars linor.

Under tiden angjorde vi i lugn och ro bryggan vid Birsskär. Klockan 17.30 var Baie förtöjd och då rodde vi genast med vår lilla gummibåt över till Stenskär. Där vandrade vi runt en stund och sedan köpte vi nypotatis och frilandsgurka från boden. Där efter intog vi middag på båten och sedan gick vi en kvällspromenad på Birsskär. Kvällen avslutades med Repello.

Idag har vi avlagt 17 sjömil. 


Varmt och disigt.



Linjer :-)


Fiskgjusen har valt en tjusig plats för sitt bo.

Ankommer till Berghamn.

Idylliskt Berghamn.


Fisksumpen.


Basti steker abborrfiléer.

Psalmbok från Berghamn.
Baies svall.



Kvällspromenad på Birsskär.



onsdag 24 juli 2013

Hemresan börjar


Onsdag 24.7.2013 Korpoström

Klockan 8 hade vi väckning inför starten mot Korpström. Nu skall vi ta oss hemåt i sakta mak. Basti fick loss ankaret som vi trodde var förlorat på grund av den friska vinden de senaste dagarna. Wilma vinkade ledsamt adjö till Kumlinge och gick sedan tillbaka till sängs.

Vinden var rätt svag, nordvästlig 3-5 m/s. Baie seglade fint, undantagsvis vissa korta sträckor där vi tog hjälp av motorn. Vädret var varmare än på länge, fastän vi höll rockarna på. Till lunch åt vi morotsplättar med hjortronsylt. Mums! Henrika hade försett oss med både hjortron och plättar. Det var första gången vi använde ugnen, den verkar bra.

Klockan 14 var vi framme vid Korpoström.

Wilma fångade strömming på bryggan tillsammans med andra barn. Därefter tog vi oss en efterlängtad dusch innan vi gick på restaurangen. Vi var inte riktigt lika nöjda med maten som senaste gång. Fast inget är väl lika bra andra gången J Efter maten fortsatte Wilma fånga fisk medan vi vuxna pratade med våra grannar, som också har Ekenäs som slutmål. Vi fick lite tips om trevliga hamnar. Får se vart vi tar oss imorgon.

Idag har vi avlagt 27 sjömil. Badvattnet är 15 grader varmt, hoppas vi får uppleva varmare badvatten ännu i sommar.


Wilma låg i kojen fram till klockan 11.

Wilmas lektyr denna sommar.

Ovanligt kaos i sittbrunnen idag.

Ett fantastiskt hjälpmedel för mig som besväras av tennisarmbåge, igen, suck.

Vind i seglet!

lördag 20 juli 2013

Returen till Kumlinge


Lördag 20.7.2013 Kumlinge

Äntligen mojnade vinden så vi kunde ta oss tillbaka till Kumlinge. Klockan 16.15 kastade vi Baie loss från Mariehamn och tog sikte på öppningen av Lemströms kanal klockan 17. Det visade sig vara en onödigt tidig start. Vi kunde ha väntat litet till i hamnen. Men alla var ivriga att komma tillbaks till Kumlinge. Så nu fick vi vänta lite vid kanalen istället.

Efter kanalen drog vi upp seglen i Lumparn och sedan seglade vi ända fram till Ängösund. Vi hade nordvästlig vind, 7-10m/s. Så det gick undan även idag! Vid Ängösund startade vi motorn och körde med seglen uppe till Bergö. Då blev det köttbullar och knackkorv med senap och ketchup till lunch, i duggregnet ute i sittbrunnen. Sen släckte vi motorn vid Segelskär och seglade fram till södra Seglinge. Från Seglinge körde vi fram till Ytterholmen för motor.

Det småregnade hela vägen, men hela besättningen var rätt mycket uppe i sittbrunnen. Mysigt småregn.

Då vi var vid Seglinge skulle jag tända lantärnorna, så som övriga båtar som var i farten. Alla lampor lyste en liten stund, men så gick lampan i fören sönder. Vi måste komma ihåg att byta ut den då vi kommer tillbaka till civilisationen. Klockan 22.15 kastade vi ankar söder om Ytterholmen. Snart skall vinden friska till igen, skönt att vi kom fram innan dess.


Trängseln vid Lemströms kanal var något mindre än vid vår ankomst. Det var ändå rätt många båtar i farten, trots det murriga vädret.

Vädret ställer krav på klädseln. Tur har vi gott om varma kläder med ombord.

Wilma och Elin gick in i värmen en stund, men kom sedan ut i sittbrunnen igen.