Translate

torsdag 11 juli 2013

Sovmorgon och sen till Sottunga, Åland


Torsdag 11 juli, Korpoström - Sottunga


Vi sover sött ända till kl 9. Natten har varit lugn även fast faret går precis förbi hamnen. Inga störande svall. Vi tar det lugnt och kommer iväg ca 11:30 med siktet inställt på Sottunga. Det har lovats frisk nordlig vind 7-12 m/s.  Siv lagar läckra smörgåsar som vi kan äta till lunch.

Vi tar färdigt in två rev så att det inte ska kränga för mycket. Kursen är västlig så det blir sträckbog hela vägen. Först är vindstyrkan ca 7-8 m/s. Siv styr ett tag och får litet känsla av Baie i frisk vind. Vid Kälö ökar vinden något så vi rullar in ett par tre varv på genuan. På skiftet är vindbyarna som mest uppe i 11 m/s och det börjar bli lite sjö.  Det blir en hel del parerande för att Baie inte ska stampa i de stora vågorna. Baie är ganska tjock om midjan och platt i botten som moderna båtar är.

Märkte att Baie är ganska lovgirig i vindbyarna när vinden är 9 m/s eller mer. Kanske borde vi ha trimmat seglen litet bättre, men det var så pass mycket sjögång att man inte ville vara på däck i onödan.

Norr om Husö tar vi ner seglen då det blir för mycket motvind. Vi startar plåtgenuan och kör de tre sista sjömilen till Sottunga gästhamn. Hamnen är rätt full av gästande båtar, men vi hittar en bra plats med stäven mot land och vinden. Vi råkar först på en liten sten bara en halv meter från bryggan. Det fanns plats till styrbord, så drog vi båten några meter åt sidan för att flyta ända fram. Klockan är nu ca 16:30 och vi har avverkat ca 28 nm. Det är skönt att komma i hamn efter fem timmar i frisk vind. Ingen blev under dagen sjösjuk, vilket ju är jätte bra. Wilma låg mycket i sittbrunnen för att undvika illamående.

Siv kokade genast korvsoppa och sedan blev det glass till efterrätt på restaurang Salteriet. Wilma och jag går och kollar in båtar och fiskar spigg medan Siv läser i sin bok. Till sist så spelar vi Repello som är ett rätt kul brädspel.


Sol, vattenstänk, sjögång och svall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar